See website in English فارسی

ماکارونی (pasta)دارای فراورده‌های متنوعی از جمله اسپاگتی، ماکارونی، ورمیشل، نودل و لازانیاست، اما آنچه در ایران بیشتر از بقیه فرآورده‌های آن طرفدار دارد، همان ماکارونی خوشمزه و مورد علاقه بچه‌هاست که معمولاً با سس گوشت چرخ کرده تهیه می‌کنند.
اگرچه انواع ماکارونی غذای مورد علاقه مردم ایتالیاست، اما مردم سایر کشورها هم برحسب فرهنگ غذایی خود از انواع خاص و با روش‌های طبخ متفاوت استفاده می‌کنند..
 برای به‌دست آوردن رنگ زرد یا طلایی در ماکارونی از زرده تخم‌مرغ استفاده می‌شود و برای رنگ سبز از اسفناج، رنگ قرمز از گوجه فرنگی و رنگ سیاه از جوهر هشت پاها کمک می‌گیرند‌. تعجب نکنید، چون امروزه بیش از ۶۰۰ نوع ماکارونی در نقاط مختلف دنیا تولید می‌شودکه البته ممکن است همه آنها به ذایقه ما خوش نیایند.
ارزش غذایی ماکارونی در اصل وابسته به آردی است که از آن تهیه می‌شود، اما به طور خلاصه می‌توان گفت ماکارونی ماده غذایی با انرژی بالایی است که به طور عمده از قندها تامین می‌شود. ارزش غذایی پروتئینی متوسطی دارد. قابلیت هضم آن آسان است، میزان چربی آن بسیار کم و مواد زاید اندکی دارد. این ماده غذایی سرشار از نشاسته است، اما میزان پروتئین آن حدود ۸ـ۷ برابر کمتر از میزان نشاسته آن است.
تجزیه اسیدهای آمینه ترکیبات پروتئینی ماکارونی در مقایسه با ترکیبات پروتئینی غذاهای دیگر مانند شیر (کازئین)، تخم‌مرغ و پروتئین سویا نشان می‌دهد که از نظر اسیدآمینه ضروری لیزین در حد پایینی قرار دارد و به خاطر همین محدودیت اسید آمینه‌ای، ارزش تغذیه‌ای آن کاهش می‌یابد. بنابراین ارزش بیولوژیکی و میزان پروتئین ماکارونی در مقایسه با تخم‌مرغ و گوشت پایین‌تر است که همین ارزش غذایی نیز طی فرآیندی که از مرحله خرید تا طبخ آن طی می‌کند، دستخوش تغییرات زیادی می‌شود.
گاه ممکن است طی طبخ ۲۰ درصد ترکیبات انرژی‌زای ماکارونی از بین برود. ماکارونی در واقع محصولی نیمه‌فرآیند شده‌است که در طرح، شکل، اندازه و نوآوری در استقبال مردم از آن نقش مهمی دارد.
با تمام این اوصاف ماکارونی غذایی است که هرگز به تنهایی مصرف نمی‌شود و اغلب با مواد غذایی سرشار از پروتئین مانند پنیر، گوشت، ماهی و گاهی با انواع سبزیجات طبخ می‌شود. از این طریق ارزش بیولوژیکی آن نسبت به هر غذای دیگر به خاطر تکمیل شدن پروتئین آن و همچنین تأمین اسید آمینه‌های ضروری افزایش می‌یابد.
ماکارونی در سراسر دنیا طرفداران بسیار زیادی دارد این خوراکی نیز انواع گوناگونی دارد که در کل همه ی آنها تا حدودی خواص مشابهی دارند.
ماکارونی (پاستا)غنی از نشاسته
ماکارونی یکی از پرطرفدارترین مواد غذایی است و مصرف به اندازه آن می تواند تا حدودی نیاز بدن به انرژی را تامین سازد. دلیل اهمیت ماکارونی مواد نشاسته ای آن است. نشاسته نوعی کربوهیدرات پیچیده با شاخص گلایسمی (قند) پایین است که با ورود به بدن از افزایش ناگهانی قند خون جلوگیری و بتدریج انرژی آزاد کرده و مازاد آن به صورت گلوکز در کبد و عضلات ذخیره و در حین فعالیت روزانه انرژی مورد نیاز بدن را تامین می کند.

ماکارونی از نظر میزان کربوهیدرات شبیه برنج، نان و اکثر غذاهای تهیه شده از غلات است و ماده اولیه آن آرد سمولینای گندم دوروم است. برای تهیه این آرد، گندم کامل آسیاب نشده و کمتر سبوس گیری می شود. در نتیجه ویتامین، املاح و پروتئین بیشتری نسبت به گندم های نرم آسیاب شده دارد.
ماکارونی(پاستا) سبوس دار
تمایل به استفاده از غلات کامل در جهان رو به افزایش است . از جمله دلایل این امر بالاتر بودن ارزش غذایی آن و کاهش ضریب قند این محصولات است . ماکارونی سبوس دار به علت تولید با آرد کامل(سبوس دار)دارای ضریب قند پایین ، املاح معدنی بیشتر و مقادیر قابل توجهی از ویتامین های گروه ب می باشد و برخورداری از مقادیر بیشتر فیبر غذایی که در سبوس وجود دارد در کارکرد مناسب دستگاه گوارش و سلامتی انسان نقش مهمی ایفا می کند. این ویژگی سبب خارج شدن مواد تجزیه شده یا تجزیه نشده و غیر قابل جذب در روده می گردد که باقی ماندن آن در روده می تواند باعث تحریک و نارسایی هایی در دستگاه گوارش شود و نهایتاً موجب سرطان روده گردد. از طرف دیگر فیبر های غذایی به اسیدهای صفراوی متصل می شوند و عمل جذب مجدد آنها را کاهش می دهند که چنین عملی طبیعتاً می تواند کاهش کلسترول در خون را به همراه داشته باشد.ماکارونی سبوس دار می تواند به صورت طبیعی وبدون افزودن هیچ ریز مغذی سنتزی یا استخراج شده یک محصول کاملاًغنی شده باشد ودیگر نیاز به مصرف ماکارونی غنی شده به صورت مصنوعی را مرتفع نماید. در ماکارونی سبوس دار به ازای هر کیلو گرم 37/4میلی گرم تیامین یا ویتامین B1، 3/62میلی گرم ریبوفلاوین یا ویتامین B2، 2/77میلی گرم نیاسین یا ویتامین B3و01/29میلی گرم آهن ومقادیر قابل توجهی املاح معدنی وجود دارد.گندم منبع خوبی از انواع اسیدهای آمینه است واز نظر تمام اسیدهای آمینه ضروری به جزء لیزین غنی می باشد .لازم به ذکر است اسیدهای آمینه زیر ساختهای پروتئین هستند وبدن انسان نمی تواند اسیدها ی امینه ضروری راتولید نماید، بنابراین لازم است از طریق مصرف مواد غذایی حاصل گردند.به عنوان نمونه گندم به ازای 16گرم ازت حاوی 6/2گرم آرژی نین ،2/2گرم سیستئین،3/8گرم هیستیدین و....است.لذا مصرف ماکارونی سبوس دار برای سلامتی بسیار سودمند است.
با مصرف محصولات سبوسدار می توان تا حدود زیادی از یبوست، چاقی، افزایش فشار و چربی خون و دیابت در امان ماند
ماکارونی (پاستا)دانه برنجی
انتخاب برنج به عنوان یک ماده غذایی رایج و در هم آمیخته با فرهنگ مردم کشور ما به عنوان یک عامل مهم می تواند در تلفیق یک غذای به نسبه جدید مانند ماکارونی با ماده غذایی سنتی رایج و شناخته شده ایرانی سهم به سزایی در ایجاد تمایل به مصرف این غذای ارزشمند در بین تمام اقشار و گروههای سنی که در حال حاضر کمتر مخاطب مصرف ماکارونی هستند مانند افراد مسن تر داشته باشد . در عین حال یک محصول جدید با طعم متفاوت برای کودکان و جوانان ارائه خواهد نمود . این محصول می تواند به راحتی با ایفای نقش به عنوان یک وعده غذایی که در هر روز امکان مصرف دارد ، مصرف سرانه ماکارونی را در کشور افزایش دهد و به عنوان یک پایه غذایی با طعم شناخته شده و آشنا از تنوع پذیری بیشتری در طبخ غذا برخوردار باشد و به این ترتیب مواردی مانند کاهش قیمت تمام شده وعده غذایی برای خانوار و نیز افزایش ارزش تغذیه ای آن را به دنبال داشته باشد .میزان پروتئین گندم به ویژه گندم دوروم که برای استخراج سمولینا و تولید ماکارونی به کار می رود بالاتر از برنج است ، لذا این محصول میزان پروتئین بیشتری دارد .همچنین کربوهیدارتهای ماکارونی از نوع پیچیده هستند ، در حالی که برنج بیشتر از کربوهیدراتهای ساده تشکیل شده است . در یک رژیم غذایی سهم عمده در تأمین انرژی باید از طریق کربوهیدراتهای پیچیده تامین گردد. بنابراین قند خون با مصرف ماکارونی نسبت به برنج به تدریج افزایش می یابد یعنی  ماکارونی نسبت به برنج شاخص قند پایین تری دارد .

ماکارونی های (پاستا) رنگی
این روزها بنا به ادعای مسوولان کارخانجات مواد غذایی، ماکارونی های رنگی را با پودر سبزیجاتی چون اسفناج، گوجه فرنگی، هویج، نعناع و حتی جلبک رنگ می کنند. این مواد مسوول ایجاد رنگ های سبز، نارنجی و قرمز ماکارونی هستند و می توانند تا حدودی ارزش تغذیه ای محصول را افزایش دهند.
فانتزی ها

بین شکل های فانتزی، صدفی، فنری و پاپیونی نمونه های رایج تری هستند اما برخی ها هم شبیه زنگوله، چرخ کوچک، لوله، سیم تلفن و… ساخته می شوند که برای کودکان جذابیت بیشتری دارند و حتی می توانید آنها را به سوپ های گوجه فرنگی هم اضافه کنید اما فرق شان با ماکارونی مخصوص سوپ این است که لعاب کمتری ایجاد می کنند. برای تهیه سالادهای ماکارونی هم این اشکال فانتزی در ترکیب با هم جالب می شوند.

پاستای خشک (DRY PASTA)
 این نوع پاستا پیش از بسته بندی بطور کامل خشک میشود.پس از پخته شدن در آب جوش معمولا حجمش 2 برابر میشود. میتوان آن را در شرایط مطلوب (محل خشک و دور از تابش نور خورشید) 2 تا 3 سال نگهداری کرد. در اشکال نامحدودی عرضه میگردد.

پاستای تازه (FRESH PASTA)
 این نوع پاستا کاملا خشک نمیشود و اندکی نرم است، بنابراین زمان پخت آن کمتر از پاستای خشک است. نسبت به فسادپذیری از مقاومت کمتری برخورداراست، بطوری که تنها میتوان آن را به مدت حداکثر 5 روز در یخچال نگه داری کرد.

نکته:توصیه می گردد پاستای غنی شده را به جای پاستای عادی خریداری کنید .

ورمیشل برای سوپ:

در فصل سرما سوپ های مقوی به رژیم غذایی بیشتر خانواده ها اضافه می شود. اگر می خواهید سوپ غلیظ و خوشمزه تری داشته باشید مصرف ماکارونی های مخصوص سوپ یا همان «ورمیشل» را فراموش نکنید. این ماکارونی، رشته های بسیار نازک، کوتاه و خردشده ای است که اگر داخل سوپ زیاد بجوشد بسیار نازک و گاهی کاملا حل می شوند و بدین ترتیب سوپ گوجه فرنگی شما در کنار سایر سبزیجات موجود در آن، به غذایی سالم و مقوی تبدیل می شود
رشته  سوپ شاهنگ به شکل کلافی است که در سوپ کاملا حل نمی شود و لعاب زیادی به سوپ شما خواهد داد.


رشته ای کلاسیک:

ماکارونی های رشته ای نسبت به سایرین طرفداران بیشتری دارند و خیلی از مردم این رشته های بلند را به فرم های فانتزی ترجیح می دهند. نازک ترین ماکارونی رشته ای همان اسپاگتی است که در حدود ۳/۱ میلی متر قطر دارد و به دلیل نازکی راحت تر دور چنگال پیچیده می شود. رشته های معمولی ۵/۱ تا ۷/۱ میلی متر ضخامت دارند و البته انواعی هم هستند که قطرشان بیشتر است.هر چه این رشته ها نازک تر شوند زمان جوش کمتری هم لازم است.